Hej! To znowu my, z przepisem na pyszne pierniczki. Niektórzy z Was mogą mieć już je gotowe, ale nasze są rewelacyjne.
2 szklanki przesianej mąki
1/2 szklanki cukru
1 żółtko
125g masła miękkiego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
szczypta soli
Przygotowanie:
Szklankę miodu włóż do wrzątku, tak by był lesisty. Dodajemy go do przesianej mąki i mieszamy. Po przestygnięciu dodajemy cukier, żółtko, masło, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika oraz szczyptę soli. Po wymieszaniu składników rozwałkuj ciasto na 0,5 mm. Możesz nadać im kształt.
Piecz w 180 stopniach przez 15 minut.
Jeśli chcecie polewę czekoladową przygotujcie czekoladę oraz rodzynki. Czekoladę bez nadzienia wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej i
rozsmarować na pierniczkach. Zanim czekolada się skrzepnie możesz je posypać rodzynkami.
![]() | ||
Jest to 1/3 pierwszej porcji. |
Pierniczki uwielbiam w każdej postaci! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.