Hej! To znowu my, z przepisem na pyszne pierniczki. Niektórzy z Was mogą mieć już je gotowe, ale nasze są rewelacyjne.
2 szklanki przesianej mąki 
1/2 szklanki cukru
1 żółtko 
125g masła miękkiego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika 
szczypta soli 
Przygotowanie:
Szklankę miodu włóż do wrzątku, tak by był lesisty. Dodajemy go do przesianej mąki i mieszamy. Po przestygnięciu dodajemy cukier, żółtko, masło, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika oraz szczyptę soli. Po wymieszaniu składników rozwałkuj ciasto na 0,5 mm. Możesz nadać im kształt. 
Piecz w 180 stopniach przez 15 minut. 
 Jeśli chcecie polewę czekoladową przygotujcie czekoladę oraz rodzynki. Czekoladę bez nadzienia wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej i 
rozsmarować na pierniczkach. Zanim czekolada się skrzepnie możesz je posypać rodzynkami. 
|  | ||
| Jest to 1/3 pierwszej porcji. | 
 
 
Pierniczki uwielbiam w każdej postaci! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.